Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Friskolor får rätt att neka ta emot elever med funktionsnedsättning

Många friskolor gör idag miljonvinster. Trots detta vill utbildningsminister Jan Björklund att skolorna även i fortsättningen ska kunna vägra ta emot elever med funktionsnedsättning

Idag är det olagligt för en kommunal skola att neka att ta emot en elev med funktionsnedsättning. Det kan däremot en friskola göra utan att bryta mot lagen. Många friskolor vägrar ta emot elever med funktionsnedsättning med hänvisning till att det är för dyrt att handikappanpassa skolorna. Och detta trots att de gör miljonvinster.
Detta innebär att de med laglig rätt kan vägra ta emot en elev som är rullstolsburen eller har t.ex. dyslexi. Nu har utbildningsminister Jan Björklund gett dem fortsatt rätt att neka att ta emot elever med funktionsnedsättningar av olika slag.
- Det är en frustration att bli nekad plats och man känner sig kränkt som förälder – både för egen del men även för barnets, säger Agneta Mbuyamba, vid Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar till TV 4 Nyheterna.

TV 4:s Nyheterna har sammanställt att de 30 friskolor som det gick bäst för förra året i snitt gjorde en vinst på nästan 10 miljoner. Ändå hänvisar friskolorna till att det är för dyrt med handikappanpassning och att de extrabidrag som kommunerna kan erbjuda inte täcker kostnaderna.

Utbildningsminister Jan Björklund säger till TV4Nyheterna att han anser att det ska vara samma regler som gäller för friskolor som för kommunala skolor men säger samtidigt att han inte är beredd att ta bort friskolornas rätt att vägra ta emot elever som är resurskrävande.
- Ibland kan det innebära enorma merkostnader att handikappanpassa, säger Jan Björklund till TV4Nyhetena.

- Det här är inget annat än ren och skär diskriminering, säger Björn Håkansson, ordförande i FfdN (Föreningen för de Neurosedynskadade). ”Friskolorna får fritt fram att diskriminera elever med funktionsnedsättningar. Det är helt oacceptabelt –och vi ifrågasätter vad detta skickar för signaler till barnen – att de inte är välkomna, för de kostar för mycket. Skollagen måste ändras så att kommunerna får rätt att kräva att alla elever ska vara välkomna i alla skolor. Det borde vara en självklarhet.”