Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Bara en liten vit sömntablett

Boken "Bara en liten vit sömntablett" finns ute för försäljning nu

Bara en liten vit sömntablett – eller?
Ny bok om neurosedyn ute nu


”Kvällen innan Maud skulle åka hem från sjukhuset hade hon fortfarande ingen aning om att hennes barn var skadat. Då kom det in en läkare på hennes rum. Han ställde sig med ansiktet mot fönstret och började prata om missbildningar. ”För ni har väl redan förstått att det är något fel på barnet”, sa han.
”jag blev helt förstörd. Jag kände mig så fruktansvärt lurad. Alla andra på BB hade fått veta utom jag, det var som om de hade skrattat åt mig. Dessutom skämdes jag så in i vassen för att jag hade trott på att de hade kört pojken till Boden bara för att jag gjort kejsarsnitt…att jag inte begripit.”
Så gripande berättar Maud Wikström om sonen Thomas födelse.

Nu är boken ”Bara en liten vit sömntablett” äntligen färdig. Det är berättelsen om hur en till synes harmlös liten vit sömntablett med namnet neurosedyn kunde missbilda 10.000-tals barn. Boken följer neurosedynets väg från en läkemedelsfabrik i efterkrigstidens Västtyskland fram till idag. Den skildrar mödrarnas kamp för att få behålla sina missbildade barn och barnens många gånger traumatiska uppväxt. Vi möter också makthavarna som fattade de ödesdigra besluten.
Katastrofen fick stor betydelse för framtiden. Uppmärksamheten kring Neurosedynbarnen ledde till att synen på funktionshinder förändrades Barn som tidigare gömts undan på institution släpptes in i vanliga skolor. Och rädslan för att tragedin skulle upprepas ändrade för all tid myndigheternas syn på läkemedel och patientsäkerhet.

Boken är skriven av frilansjournalisten Nadja Yllner. Nadja jobbar bl.a. för SVT:s uppdrag granskning. Den är utgiven av Nadja och FfdN med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Boken är välskriven och detaljerad. Den är ett unikt tidsdokument som berör på djupet.

”Varmt grattis till en av de viktigaste böcker som skrivits. Den måste läsas av alla som har ett ansvar för att vi ska ha tillgång till säkra och effektiva läkemedel men också av andra som ska bedöma risker med kemikalier och annat vi möter i vår miljö.
» Professor Barbro Westerholm, tidigare chef för socialstyrelsen
”Grattis till en fantastisk bok! Fylld med massor av intressanta, fullspäckade faktadelar och samtidigt lättläst som en roman. Mycket skickligt gjort!
» Docent Karin Paulsson, psykolog med 30 års erfarenhet av handikappforskning
”En korrekt beskrivning av vad som hände under ett par år i början av 1960-talet. Din redogörelse är skakande av många skäl bl a i din belysning av aningslösheten hos myndigheter och enskilda individer
» Professor Rolf Zetterström, under 40 år chefredaktör för tidskriften Acta Paediatrica

Läs den!

Boken säljs på www.sockerdricka.nu samt på kansliet. Kontakta kansliet redan idag för att skaffa ett exemplar!